Αρχική Εταιρία Υπηρεσίες Tα Νέα Μας SiteMap
Eπικοινωνία Ελληνικά English
Τα Προϊόντα μας
Πληροφορίες
Όροι χρήσεως - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Τρόποι Παραγγελίας
Στάδια παραγγελίας
Tρόποι Πληρωμής
Έξοδα Αποστολής

 
Αισθητήρες CCD ή CMOS : Ποια είναι η διαφορά ;
 

 CCD και CMOS είναι και οι δύο αισθητήρες εικόνας που τοποθετούνται στις κάμερες ασφαλείας, βιντεοκάμερες και στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Είναι αυτοί που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρονικά σήματα . Αλλά , ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο; Πώς επηρεάζουν τόσο την ποιότητα των εικόνων και των τιμών από τις κάμερες ; Θα προσπαθήσουμε από δώ να κάνουμε μια σύντομη σύγκριση των αισθητήρων CCD και CMOS :

CCD αισθητήρες

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποίησαν αισθητήρες CCD ( Charged Coupling Devices ) για να μετατρέψουν τις εικόνες από αναλογικά σήματα φωτός σε ψηφιακά pixels . Οι αισθητήρες CCD φτιάχνονται μέσα από μια ειδική διαδικασία παραγωγής που επιτρέπει αυτή τη μετατροπή να πραγματοποιηθεί στο τσιπ χωρίς παραμόρφωση.

Μέσα από αυτή η διαδικασία δημιουργούνται  αισθητήρες υψηλής ποιότητας που παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην εικόνα της κάμερας . Αλλά,επειδή απαιτούν ειδική κατασκευή , είναι πιο ακριβείς από ό,τι οι νεότεροι αισθητήρες CMOS.

CMOS αισθητήρες

Οι αισθητήρες CMOS (Complimentary Metal Oxide Semiconductor) χρησιμοποιούν τρανζίστορ σε κάθε pixel για να μετακινήσετε το φορτίο μέσω των παραδοσιακών καλωδίων . Αυτό προσφέρει ευελιξία , επειδή κάθε pixel αντιμετωπίζεται ξεχωριστά . Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κατασκευστεί ένας αισθητήρας CMOS,  είναι η ίδιο με τη δημιουργία ενός μικροτσίπ. Επειδή είναι πιο εύκολο να παραχθούν, αισθητήρες CMOS είναι φθηνότερα από ό, τι οι αισθητήρες CCD .

Επειδή η τεχνολογία CMOS ήρθε μετά από τους αισθητήρες CCD και είναι φθηνότερη η κατασκευή τους, αυτός είναι και ο λόγος που οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν χαμηλή τιμή .

Πoιά είναι η διαφορά;

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι οι αισθητήρες CCD δημιουργούν υψηλής ποιότητας εικόνες με χαμηλό θόρυβο (κόκκους) . Οι εικόνες στους αισθητήρες CMOS τείνουν να είναι με υψηλότερο σε θόρυβο . Οι αισθητήρες CCD είναι πιο ευαίσθητοι στο φως έναντι των αισθητήρων CMOS που χρειάζονται περισσότερο φως για να δημιουργήσουν μια εικόνα με χαμηλό θορύβου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αισθητήρες CMOS είναι εντελώς κατώτεροι των CCD. Η τεχνολογία CCD ήταν για πολλά χρόνια και είναι ακόμη πιο προηγμένη γι αυτό και οι  περισσότεροι κατασκευαστές  τους χρισιμοποιειούν στις  ψηφιακές κάμερες. Οι αισθητήρες CMOS πλησιάζουν και αναμένεται σύντομα να φτάσουν τους CCD, όσον αφορά την ανάλυση και τη συνολική ποιότητα εικόνας.

Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι CMOS προφθάσουν τους CCD. Οι αισθητήρες CMOS μπορούν εύκολα να  κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε πρότυπο γραμμής παραγωγής πυριτίου και είναι πολύ πιο φθηνοί σε σύγκριση με τους αισθητήρες CCD. Τελικά η οικονομία θα κάνει κάποια μέρα όλους τους κατασκευαστές καμερών να τοποθετούν  CMOS, όταν βέβαια επέλθει προόδος στην ποιότητα εικόνας.

Στην πραγματικότητα, οι αισθητήρες CMOS είναι ήδη ανώτεροι από τους αισθητήρες CCD από την άποψη της κατανάλωσης ενέργειας αφού δύναται να καταναλώσουν έως και 100 φορές λιγότερο ρεύμα από έναν ανάλογο CCD .  Αυτό επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μιας κάμερας με αισθητήρα CMOS, το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να τραβήξουμε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο.

Όσο για σήμερα, οι κάμερες CCD παράγουν υψηλότερη ποιότητα εικόνων σε υψηλές αναλύσεις . Η τεχνολογία CMOS πλησιάζει, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και λιγότερο ακριβές φωτογραφικές μηχανές , είναι βέβαιο μια μέρα ότι θα φθάσει τα επίπεδα ποιότητας CCD και θα γίνει ο κανόνας στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή , μέχρι να βρεθεί και να αναπτυχθεί κάτι καλύτερo.

Επιστροφή
Καλάθι Αγορών
Άδειο καλάθι
0,000€ 
Προσφορές
Νέα Προϊόντα